Syriske Salwa (21) fra Aleppo kom til Norge i slutten av desember 2016 som kvoteflyktning. Hun sitter i rullestol og er lam i beina.  

Den 25. november 2012 ble hun som 16-åring skutt i ryggen mens hun var på vei hjem fra jobb i Aleppo. Gjerningspersonen var en skarpskytter familien mener jobbet for Assad-regimet. Salwa ble behandlet på både opprørs- og regimevennlige sykehus før hun, søstrene og moren ble fraktet til Tyrkia.

Der ble hun operert flere ganger, men terroren var ikke over for familien. Både Salwa og en av søstrene opplevde å bli kidnappet. Søsteren reddet seg ved å knivtrue kidnapperen. 

Søstrene klarte å finne seg arbeid i Tyrkia, og de mottok også noe hjelp fra en tyrkisk familie, forteller de. 

Familien forteller gjennom tolk at de er sterkt traumatisert, selv om de har greid å komme seg til Norge. De forteller at frykten sitter hardt i, og at mor ikke tør å slippe jentene ut alene. Så foreløpig går de samlet til enhver tid.

Selv om traumene sitter hardt, prøver familien å se fremover. Salwa selv har et ønske for fremtiden: — Jeg vil bli frisør! 

Abloom mener:

— Familien har fått for dårlig og for lite informasjon som kvoteflyktninger hvor en av familiemedlemmene har en nedsatt funksjonsevne. Dette gjelder både i påvente av å få komme til Norge, og etter at de ankom. Jeg synes det er uforsvarlig, sier Abloom-leder Faridah Shakoor og legger til: 

— Tilrettelagt og tilpasset informasjon er fundamentalt viktig for en flyktning med nedsatt funksjonsevne. Dét ligger under regler for hvordan man skal kommunisere og veilede målgruppen. 

Abloom skal starte et prosjekt ved navn (Bosetting av flyktninger med funksjonshemning) i 2017.