Notice: Test mode is enabled. While in test mode no live donations are processed.

kr. 0
Select Payment Method


STERK OG STOLT: Amir Hashani (27) er modell, CP-rammet, homo, kosovoalbaner og har muslimsk bakgrunn. Han skal innlede på Abloom filmfestivals åpningskonferanse den 23. november på Saga Kino. Foto: Bjørn Lecomte

STERK OG STOLT: Amir Hashani (27) er modell, CP-rammet, homo, kosovoalbaner og har muslimsk bakgrunn. Han skal innlede på Abloom filmfestivals åpningskonferanse den 23. november på Saga Kino. Foto: Bjørn Lecomte

WOW: Modell og skuespiller Amir Hashani (27) er kosovoalbaner, CP-rammet og homofil. Han innleder på åpningskonferansen til Abloom Filmfestival 2017 den 23. november. Amir har en veldig spesiell kombinasjon av identiteter og en historie som vi gjerne vil dele med så mange som mulig.  

Se den foreløpige festivalkatalogen for 2017 her

Etter å ha kommet til Norge fra Kosovo som ettåring skjønte spesialister i Stavanger at lille Amir hadde cerebral parese.  

– Jeg hadde det greit helt til jeg forstod at jeg var homofil i 9-10 års alderen. Jeg sa ingen ting til noen, forteller Amir til Abloom. 

Les også: Årets Ildsjel-Sigbjørn til Abloom filmfestival

MODELL: Amir er skuespiller og modell. – Du må virkelig bare våge å være deg selv, uansett hvilke hindringer du møter, sier han. Foto: Privat  

Men da han omsider kom seg avgårde til folkehøgskolen Lundheim, kom han ut til enkelte og det ble kjent at han var homo. 

– Det var greit å komme ut der. Elevene visste at jeg var homo uten at jeg sa det. Og ja, det var også andre homofile der. For første gang snakket jeg åpent om meg selv, sier Amir. 

Amir gikk to år på folkehøgskolen, og det andre året bestemte han seg for å flytte vekk og leve sitt “eget liv”. Samtidig visste han ikke hvordan, hvor og når osv. Spørsmål som alle unge mennesker stiller seg. 

– Jeg var ofte i Oslo, hvor jeg jobbet som frilans skuespiller. Etter hvert fikk jeg god kontakt med Skeiv Verden. Og de hjalp meg, lyttet og hadde taushetsplikt – som var viktig for meg der og da. 

Da han kom hjem til Stavanger hadde ryktene begynt å gå. Folk snakket og familien fikk vite hva som ble sagt. 

-Er du homo? 

– Pappa spurte: “Er du homo”? Jeg måtte si nei, for jeg var redd for konfrontasjon, redd for at ting skulle gå i stykker. Alt mulig, egentlig. Så bestemte familien min at jeg skulle få meg kjæreste – ei jente fra Kosovo.

Henteekteskapet ble ikke noe av. Amir nektet, men hans nekting ble ignorert. Dermed dro han til et krisesenter og ble boende på skjult adresse en periode. Senere ble politiet koblet inn pga trusler. 

– Jeg var livredd, forteller Amir og understreker at han ikke vil snakke “dritt” om familien sin. – Det var skam, jeg ble deprimert og prøvde å ta mitt eget liv. Samtidig hadde jeg gode relasjoner til andre homofile.

Etter mekling og samtaler med familien, bestemte Amir seg for å flytte tilbake til Stavanger. Senere ble det Gay Pride i Stavanger, nye venner i Oslo og Pink Cruise – hvor han traff mannen som skulle bli hans kjæreste og samboer i 2016. De bor fortsatt sammen, selv om de ikke lenger er et par. 

Vil du bidra som frivillig? Meld deg her! 

Abloom-kontakten

Gjennom en tidligere Abloom-ansatt kom Amir i kontakt med vår organisasjon. Han har tidligere deltatt på filmfestivalen og synes det er viktig å engasjere seg for andre og være den rollemodellen han selv aldri hadde.

– Jeg hadde ingen rollemodeller jeg kunne identifisere meg med, sier han etter å ha tenkt lenge på om han hadde noen å identifisere seg med. – Nei, virkelig ikke, det var ingen. 

– Hva vil du råde andre i lignende situasjon til å gjøre? 

– For det første så tror jeg ikke det er så mange andre som er både CP-rammet, har muslimsk bakgrunn, er homofil og ja… Haha, det er nok ikke mange her. Men hva skal jeg si? Det er jo bare å stå fram. Det er absolutt ikke enkelt, men det er den eneste muligheten. Du må bare gi f*** i alle andre. Uansett hva eller hvem du er, er det noen som misliker deg. Du vil alltid finne hindringer, men du må stå fram og satse på å være deg selv. 

Amir reflekterer over sin egen situasjon og konkluderer: 

– I enkelte land er det å være CP-rammet eller homo livsfarlige identiteter i seg selv. Vi er veldig heldige som bor i Norge! Men likevel er det så viktig å være seg selv. Å trosse familien? Ja, om man må. Å være meg selv, å være komfortabel med meg selv er det aller viktigste for meg.

Vil du være med på Abloom filmfestival? Vil du høre og møte Amir? Meld deg på her!