Notice: Test mode is enabled. While in test mode no live donations are processed.

kr. 0
Select Payment Method


Hei alle sammen. Her kommer nyhetsbrevet for juni 2017!

Aller først har jeg lyst til å rette oppmerksomheten mot en fantastisk person som heter Muneer. Han er en syrisk flyktning som har jobbet i Abloom fast to dager i uken.

I tillegg har han brukt mye ekstra tid som frivillig, og hjulpet til med å arrangere AFA-aktiviteter. Han har vært en enorm ressurs og gledesspreder. I Abloom og gjennom prosjektet har Muneer fått arbeidserfaring, kunnskap om det norske samfunnet og utviklet språket. Han slutter til sommeren, og vi håper virkelig han får brukt ressursene sine videre og ønsker han lykke til. 

Du kan lese litt mer om Muneer her.

I juni har jeg tilbragt mye tid med en syrisk flyktning som heter Bavel. Han sitter i rullestol og har nedsatt funksjonsevne. Bavel kom til Norge for to år siden, han er avhengig av rullestol etter at han ble lam i en bilulykke i 2005. Ulykken resulterte i skader i ryggmargen, og i nervesystemet i nakkeregionen. Bavel har også vedvarende redusert kraft i begge hender. Venstre side har mest uttalt kraftsvikt enn høyre side, men begge har nedsatt kraft.

Han bor pr. dags dato i en leilighet sammen med moren sin i Oslo. Hun har også nedsatt funksjonsevne. Leiligheten er fin og ligger sentralt i bydel Sagene, men leiligheten er lite tilrettelagt for han som er avhengig av rullestol. Vanlige gjøremål som å gå på do, dusje eller å lage mat er vanskelig for Bavel. Moren hans er til lite hjelp da hun er hjertesyk, og har nedsatt funksjonsevne. Hun er også blind på det høyre øyet.

Å møte Bavel har vært veldig lærerikt og jeg føler jeg har fått en større forståelse av hvordan systemet fungerer, og om hvor vanskelig det er å være en nyankommet flyktning med nedsatt funksjonsevne. Det blir vanskeligere å aktivisere seg, vanskeligere å bygge seg nettverk og man får mangelfull oppfølging og informasjon fra helsetjenesten. Det er med andre ord ikke bare det fysiske utfordringene knyttet til skaden som gjør livet komplisert, men alle tilleggsutfordringene som følger med.

Du kan lese mer om Bavel her.

Vi har i tillegg opprettet dialog med Senter for flyktninger og innvandrere (SeFi) i bydel gamle Oslo. Vi skal ha møte med dem til høsten 2017, og ser frem til et samarbeid rundt aktiviteter for flyktninger og asylsøkere. Her ser vi at spesielt perspektivet vårt knyttet til fokuset på nedsatt funksjonsevne kan være viktig. Å få en stemme for vår målgruppe inn i direkte dialog med beslutningstakere og de som arbeider med flyktninger i førstelinjen anser vi som veldig viktig.

Den 22 juni hadde vi møte med NAV Frogner. Der møtte vi to hyggelige damer. De hadde hørt mye spennende om Abloom og AFA-prosjektet via våre frivillige flyktninger og asylsøkere, og de ønsket derfor et møte med oss. Under møte var Faridah også tilstedte. NAV Frogner fikk utdelt informasjon om både Abloom og AFA-prosjektet. Vi gikk alle derfra godt fornøyde og ser frem til et godt samarbeid videre til høsten.  

1. juli var det duket for Abloom Piknik som ble arrangert på hovedøya. Været var strålende, humøret var på topp og det var mange familier og frivillige som møtte opp for å ta del i moroa. Vi ser at en stor utfordring knyttet til minoriteter som har nedsatt funksjonsevne, eller som er pårørende er at det er vanskelig å sosialisere seg og bygge nettverk. Derfor er det spesielt viktig at vi arrangerer slike lavterskel tiltak der man kan bli kjent med nye mennesker og noen kan kanskje få en venn for livet.

Det ble en en vellykket dag med mange nye og gamle fjes som ble kjent med hverandre. Vi grillet, spilte spill og koste oss.


Flere bilder fra pikniken kan du se her:

Huskeliste, hva vi har gjort i løpet av mai 2017.

·       Nettsak om Bavel

·       Arbeidsmøte med Deichmanske bibliotek

·       Opprettet dialog med Senter for flyktninger og innvandrere i bydel gamle Oslo.

·       Arbeidsmøte med NAV frogner

·       Abloom piknik

Vi ønsker alle en riktig flott sommer!