Notice: Test mode is enabled. While in test mode no live donations are processed.

kr. 0
Select Payment Method


Åse Kleveland.jpeg

Vi satte oss ned med artisten, kulturformidleren og forbildet Åse Kleveland for å snakke om betydningen av det å være en rollemodell og hennes engasjement for Abloom. 

Tekst: Kristian Fabrizio Mendoza

Helt siden hun deltok i radio- og fjernsynsprogrammer som tiåring, har Åse Kleveland i stadig større grad blitt sett på som et forbilde. Den svensk-norske kulturformidleren har hatt en mangfoldig karriere som artist, fagforeningsleder, kulturaktivist, og som sjef for en rekke kulturinstitusjoner. Hun har gitt ut et antall  plater, deltatt som finalist i den europeiske finalen av Melodi Grand Prix , har vært en kjent og kjær programleder i fjernsynet, og tjent landet som den lengstsittende kulturministeren fra 1990 til 1996.

Vi møtte Åse i hennes hjem på Blindern for å snakke om årets tema for filmfestivalen; Forbilder. For hva betyr dette ordet for henne? 

Hva legger du i begrepet forbilde? 

– Et forbilde er en person som står for verdier som du setter høyt. Som inspirerer og løfter deg, og setter sine ideer og drømmer ut i livet. En som treffer deg midt i hjertet og bevisstgjør deg om hva som virkelig teller.

Hvem var ditt første forbilde? 

– Mamma og pappa, og så Pippi Langstrømpe. Som barn ble jeg ofte sett på som en “guttejente” fordi jeg ikke nødvendigvis levde opp til forventningene om hvordan piker skulle være eller oppføre seg. Da dukket denne rødhårede jenta opp med sin helt egen stil. Hun kunne løfte en hest, kastet innbruddstyver ut av vinduet og bestemte selv over sitt liv. Jeg hadde noen jeg endelig kunne identifisere meg med. 

– Pippi hadde noen grunnleggende verdier som resonnerte med det jeg trodde på. Den som er rik, må være ekstra snill, og er man sterk, skal man stille opp for de som trenger det. Veldig mange jenter i min generasjon ble nok preget av Astrid Lindgrens karakterer, og da spesielt Pippi Langstrømpe. 

– Senere har forbildene blitt mange. Polfareren, humanisten og diplomaten Fritjof Nansen er viktige forbilder. Likeså min tidligere sjef, Gro Harlem Brundtland, mens rekken av musikalske forbilder er lang. 

Hvem er ditt forbilde i dag? 

– Faridah Nabaggala er et av mine viktige forbilder. I kraft av det hun står for og den innsatsen hun har gjort. Det har vært så imponerende å følge henne gjennom tider av motgang og problemer, og se hvordan hun med all sin ustoppelige energi og klokskap har funnet løsninger. 

– Jeg hadde ingen nære venner av innvandrerbakgrunn før jeg traff Faridah under ordførervalget i Oslo i 1999. Den gangen var hun barnehageassistent med en seksårig datter. Hun fikk en datter til, og deretter en sønn med funksjonsnedsettelser. 

– Til tross for dette, hadde hun en urokkelig tro på at sønnen skulle kunne utvikle seg som andre, noe som krevde en kamp.  I denne prosessen opplevde hun at enkelte foreldre av innvandrerbakgrunn møter på kulturelle forestillinger som gjør at de ikke ser potensialet hos sine funksjonshemmede barn. Det ønsket Faridah å gjøre noe med,  Abloom ble svaret. 

Hva har Faridah lært deg? 

– Å ikke gi opp. Å  kjempe for det som er viktig, og huske at engasjement er smittsomt. Særlig hvis budskapet bæres frem med overbevisning, begeistring og kunnskap. Det gjør Faridah.

Du har lenge blitt sett på som et forbilde. Hvordan har det påvirket deg? 

– På den ene siden synes jeg det er litt uvirkelig. Når jeg får brev og hilsener fra mennesker i ulike aldre, blir jeg ydmyk og får dårlig samvittighet for at jeg ikke er så flink å svare som jeg burde være. Samtidig tror jeg på ordspråket ”mennesket blir menneske sammen med andre mennesker”. Noen av oss er mer synlige enn andre, men hvis vi tar oss tid og våger å lytte, kan vi lære noe av alle våre medmennesker.  

Hvorfor har du valgt å omfavne Abloom? 

– Fordi jeg har fulgt utviklingen av dette unike initiativet fra starten av, og har stor tillit til Faridah og hennes mange samarbeidspartnere. Å kunne bidra til at alle barn og unge får et så fullverdig liv som mulig, uten å bli møtt med barrierer av fordommer eller skam, er en stor og viktig oppgave.  

– Faridah har også påtatt seg rollen som utfordrer. Utfordrer fordi hun snakker tydelig om tabubelagte temaer som skammen mange foreldre opplever når de får et barn med nedsatt funksjonsevne. Å være en utfordrer har sin pris, men denne rollen bærer hun med hevet hode. 

– Jeg tror på alle menneskers rett til å utvikle sitt potensiale, derfor heier jeg på Abloom og Faridah.