Det ble et svært lærrerikt og inspirerende møte for de over 600 besøkende da det ble duket for åpningsseremoni på Saga kino torsdag formiddag. 

Med tre låter – deriblant klassikeren What a Wonderful World av Louis Armstrong – åpnet Johan Lund Andersen åpningsseremonien, til hele salens store begeistring. 


Fortalte Ablooms historie: Faridah Nabaggala inspirerte publikum når hun fortalte om historien bak Ablooms fødsel. 

Fortalte Ablooms historie: Faridah Nabaggala inspirerte publikum når hun fortalte om historien bak Ablooms fødsel. 

– Tusen takk for alle som kunne komme. Å se at det finnes så mange som også er opptatt av tematikken om nedsatt funksjonsevne betyr mye for meg, var Faridah Nabaggalas åpningsord etter å ha blitt introdusert av konferansier, politiker og forbilde Jøgen Foss.

– 2005 fikk jeg et barn som forandret livet mitt totalt. Samme barn endret også andres liv. Jeg gikk fra å være en person som ikke tenkte på utfordringene knyttet til nedsatt funksjonsevne til å bli lidenskapelig opptatt av å hjelpe barn med nedsatt funksjonsevne og deres pårørende, fortsatte hun og fortalte at drømmen om å skape en møteplass for alle som var opptatt av temaet ble virkeliggjort i 2012.

Siden den gang har festivalen bare vokst. 

– Første året var vi 100 deltakende. Nå er vi 3000, noe som også er en ny rekord, kunne Nabaggala opplyse til applaus fra de fremmøte som både var pårørende, organisasjoner, skoleklasser, interesserte og ikke minst mennesker med nedsatt funksjonsevne. 

Forbildene på rekke og rad

Mennesker som kulturpersonlighet, sanger og tidligere kulturminister Åse Kleveland, årets Ildsjel Sigbjørn Sørlie, skuespiller og modell Amir Hashani og årets forbilde 2016 Lubna Mehdi holdt innlegg. Felles for alle er at de blir sett på som forbilder, til tross for at de fleste av disse lever med funksjonsnedsettelser. 


Forbilde for mange: Amir Hashani har cerebral parese. Det har aldri hindret han i å bli modell og skuespiller. Torsdag formiddag delte han sin historie, og inspirerte en hel sal på Saga kino. 

Forbilde for mange: Amir Hashani har cerebral parese. Det har aldri hindret han i å bli modell og skuespiller. Torsdag formiddag delte han sin historie, og inspirerte en hel sal på Saga kino. 

Førstnevnte åpnet dagen ved å blant annet fortelle om den skjebnesvangre dagen i 1999, da hun stilte til valg som Osloordfører og ble opprigt av Faridah Nabaggala. Så sang hun a capella og rørte en hel storsal. Hennes tale kan du se i sin helhet her. 

– Det er viktig å løfte frem de gode forbildene, noe vi ser behovet for i dagens samfunn. I dag vier vi tiden til å vise dette frem slik at andre i samme situasjon også kan bli inspirert, fastlo Faridah Nabaggala. Filmer som De Utvalgte og En Vanlig Dag på Jobben var noen eksempler på dette. Der får vi se mennesker med en eller annen funksjonsevne. Og hvordan de klarer å leve som ressurser i dagens samfunn. 

– Dette er med på å øke forståelsen

Flere av de fremmøtte lot seg inspirere av det de fikk sett, blant annet Rabia og Bibi Fatima Musavi som syntes opplegget var svært lærrerikt. 


Lot seg inspirere: Søstrene Rabia og Bibi Fatima Musavi likte veldig godt opplegget med forbilder. – Det er også viktig å vise at de med funksjonsnedsettelser også er ressursterke individer, sier de. 

Lot seg inspirere: Søstrene Rabia og Bibi Fatima Musavi likte veldig godt opplegget med forbilder. – Det er også viktig å vise at de med funksjonsnedsettelser også er ressursterke individer, sier de. 

– Det er mange fordommer hos noen innvandrere om mennesker med funksjonsnedsettelser. Et eksempel er sykeliggjøringen av denne gruppen. Men mange er selvstendige individer. Derfor er slike arrangementer som filmfestivalen viktig for å øke denne forståelsen, sier Rabia mens søsteren Bibi nikker enig. 

Også skoleelevene Shani, Yllka og Alia lot seg begeistre av opplegget denne dagen. Alle går på Helse og oppvekstfag på Kuben videregående skole. 

– Alle var så entusiastiske. Så lærte vi masse om hvordan vi kan inkludere andre mennesker, selv om det kanskje ikke er som deg og meg, forteller de. 


Lot seg inspirere: Flere videregående skole-elever var tilstede. Blant annet denne trioen som lærte mye om tematikken undert Ablooms åpningskonferanse.

Lot seg inspirere: Flere videregående skole-elever var tilstede. Blant annet denne trioen som lærte mye om tematikken undert Ablooms åpningskonferanse.