2017 har vært rekordåret for oss i Abloom – slik det har vært hvert år siden oppstarten med Handy Filmfestival for snart seks år siden. 

Kristian Fabrizio Mendoza
 


24059588_1593064117429371_7327246487474867049_o.jpg

Siden den gang har festivalen byttet navn til Abloom Filmfestival (AFF). Abloom betyr å blomstre – et navn vi mener passer veldig godt med vår filosofi; Alle barn og unge med nedsatt funksjonsevne skal bli sett, hørt og verdsatt!. Det er bare slik de får muligheten til å nå sitt fulle potensiale.

Denne filosofien er noe vi tar seriøst – ikke bare i festivalen, men også med alt vi gjør i organisasjonen.

AFF 2017 – en festival for alle!

Med temaet Forbilder i bresjen, satte vi en ny tilskuerrekord i løpet av våre fem dager på henholdsvis aktivitetshuset K1Cinemateket og Saga kino. Totalt var det 3505 som tok seg turen til alle arrangementene våre 19.20.23.24., og 25.november.

Hovedbudskapet i løpet av denne uken var å understreke og synliggjøre de mulighetene som finnes – uavhengig av funksjonsevne.


Norsk-indiske Parminder Kaur Bisal har lammelser etter poliomyelitt (polio). Det har aldri hindret henne i arbeidet med integrering de siste årene. Den dag idag jobber hun i rådmannens i Drammens stab, og er prosjektleder for områdesatsingen og levekårsløftet Fjell 2020 i Drammen kommune. Under festivalen holdt hun innlegg om sine erfaringer og inspirerte de 500 som hørte på.      

Norsk-indiske Parminder Kaur Bisal har lammelser etter poliomyelitt (polio). Det har aldri hindret henne i arbeidet med integrering de siste årene. Den dag idag jobber hun i rådmannens i Drammens stab, og er prosjektleder for områdesatsingen og levekårsløftet Fjell 2020 i Drammen kommune. Under festivalen holdt hun innlegg om sine erfaringer og inspirerte de 500 som hørte på.

 

 

En rekke innlegg, fra anerkjente personligheter som tidligere kulturminister, artist og kulturpersonlighet Åse Kleveland, årets forbilde Lubna Mehdi, årets ildsjel Sigbjørn Sørlie og modell og skuespiller Amir Hashani satte fokus på nettopp dette. Alle disse og en rekke filmer som blant andre En Vanlig dag på jobben og De utvalgte – to filmer hvor menneskene på en eller annen måte har en funksjonsnedsettelse – ble presentert av byrådspolitiker og skuespiller Jørgen Foss.

Bilder for alle dager kan du se på våre Facebook-sider.
 

– Det er mange fordommer hos noen innvandrere om mennesker med funksjonsnedsettelser. Et eksempel er sykeliggjøringen av denne gruppen. Men mange er selvstendige individer. Derfor er slike arrangementer som filmfestivalen viktig for å øke denne forståelsen, kunne tilskuere Rabia og Bibi Musavi fortelle. De var en av mange som ble rørt av årets tema, som du kan lese om her.

Abloom delte også ut en rekke evalueringsskjemaer under festivalen. Hvilken effekt gjør vi på de som tar seg turen? Var hovedspørsmålet vi ønsket å få svar på. Tilbakemeldingene og resultatet fra evalueringen kan du lese på våre nettsider, Abloom.no

Dessuten ga festivalen viktig erfaring for våre 50 frivillige, hvorav flere av disse var mennesker med flyktningbakgrunn. Abloom og filmfestivalen har vært en viktige arenaer for inkludering, norskpraksis og arbeidspraksis gjennom vårt andre hjertebarn; Aktivisering for flyktninger og asylsøkere (AFA-prosjektet).

Nå er også årsrapporten til AFA-prosjektet tilgjengelig på våre nettsider
 


Åse Klevelands dype vennskap med organisasjonsdirektør Faridah Nabaggala har vært en viktig del av Ablooms historie, noe Dagsavisen skrev en featurereportasje om i forbindelse med festivalen. 

Åse Klevelands dype vennskap med organisasjonsdirektør Faridah Nabaggala har vært en viktig del av Ablooms historie, noe Dagsavisen skrev en featurereportasje om i forbindelse med festivalen. 

Medieoppmerksomhet og møte med kronprinsesse Mette Marit

Samtidig har årets tema nådd langt utover de over 3500 som tok seg turen til årets filmfestival. Vår organisasjonsdirektør, Faridah Nabaggala har vært hos radiokanaler som Inter FM 107,7 Radio NovaRadio Latinamerika  og avisene Utrop og Dagsavisen.

Mens Faridah i de førstnevnte mediene la vekt på organisasjonens arbeid med familier som har barn og unge med nedsatt funksjonsevne, myter som finnes hos noen innvandrergrupper om funksjonsnedsettelser og filmfestivalen – fikk hennes dype vennskap til Åse Kleveland og hvordan det resulterte i sistnevntes engasjement i Abloom mye oppmerksomhet hos Dagsavisen. Helt siden deres skjebnesvangre møte i 1999 har Faridah og Åse vært hverandres forbilder – noe som også ble understreket på festivalen.

Uten medienes søkelys ville vi aldri vært den festivalen og organisasjonen vi er i dag, noe vi er svært takknemlige for.

Som kronen på kaken de siste to månedene vil vi også si at vi inspirerte kronprinsesse Mette Marit til å bli engasjert i vår sak. Dette skjedde da vår festivaldirektør holdt et innlegg om hennes historie, «Tragedien som ble til en velsignelse: Abloom» på konferansen Kunnnskapsrik og trygg i møte med minoritetsdpråklige familier 2017.

Faridahs innlegg rørte kronprinsessen og etter endt tale ble hun varmt tatt i mot fra ordføreren Marianne Borgen. Snakk om å inspirere andre!

Kort om neste års filmfestival

Før vi avslutter vil vi si at vi allerede har begynt arbeidet med neste års festival, AFF2018.

Med temaet Universell utforming – Teknologi gir muligheter!, vil 2018-utgaven av Abloom Filmfestival legge vekt på den praktiske og den sosiale siden teknologien gir oss. Som navnet tilsier, åpner de teknologiske nyvinningene mange dører, spesielt for de med funksjonsnedsettelser.

Dessverre kommer ikke universell utforming og den nye teknologien som en selvfølge for vår kjernegruppe. I flere minoritetsspråklige miljøer blir det å ta i bruk hjelpemidler forbundet med skam, noe vi vil sette søkelyset på under festivalen. Abloom ønsker å bryte tabuene rundt dette. 

Også en rekke dører for de offentlige, men også private aktører som ønsker å jobbe med oss, vil åpne seg i 2018. Det er mange bedrifter og institusjoner som tilbyr sårt tiltrengte hjelpemidler og teknologiske nyvinninger for  mennesker med funksjonsnedsettelser. Vi ønsker å hjelpe disse, ved å koble de mot vår kjernegruppe.

Kjenner du noen som ønsker et samarbeid med oss, ta kontakt med vår organisasjonsdirektør, Faridah Nabaggala til en uforpliktende prat.

Abloom ansetter arrangementansvarlig
Har du et brennende ønske om å utgjøre en forskjell hos barn og unge med nedsatt funksjonsevne?
Da burde du ta kontakt med vår organisasjonsdirektør Faridah Nabaggala. For nærme stillingsbeskrivelse bør du gå inn på våre nettsider.

Så benytter vi også muligheten til å hjelpe filmselskapet Novemberfilm som ser etter familier med minoritetsspråklig bakgrunn til sesong 2 av dokumentarserien SØSKEN for TV2:

Kjenner du eller tilhører du et søskenflokk hvor en i familien har nedsatt funksjonsevne? Ta gjerne kontakt med produksjonsansvarlige.