Notice: Test mode is enabled. While in test mode no live donations are processed.

kr. 0
Select Payment Method


SAMMEN MOT TABUER: Abloom-leder Faridah S. Nabaggala og forsker Berit Berg ved NTNU. Foto: Bjørn Lecomte

SAMMEN MOT TABUER: Abloom-leder Faridah S. Nabaggala og forsker Berit Berg ved NTNU. Foto: Bjørn Lecomte

Les mer om prosjektet “Abloom bryter ned tabuer 2021”. Støttet av Kulturdepartementet.

Berit Berg er professor ved Institutt for sosialt arbeid på NTNU. Hun er også en av Ablooms viktigste støttespillere. Nå skal hun lede Ablooms workshop den 11. februar. På workshopen skal religiøse ledere, pårørende, brukere og andre engasjerte møtes på Tøyen for å utveksle erfaringer, kunnskap og jobbe frem en erklæring om at funksjonsnedsettelse ikke er en guddommelig straff. 

– Religiøse ledere er viktige opinionsledere. Folk går til dem for å søke råd, trøst og forklaringer. Og det er viktig at de lederne er informert og bruker den kunnskapen aktivt. Derfor synes jeg det er flott at de religiøse lederne kommer på workshopen og er engasjerer seg i sine egne miljøer. 

Følg oss på Facebook!

Berg forteller at arbeidet med “Abloom bryter ned tabuer 2021 – funksjonsnedsettelse er ikke en guddommelig straff” er viktig for å belyse og bekjempe fordommer. Forskeren påpeker også at minoritetsforeldre som får hjelp av helsevesenet viser seg å være ganske så like majoritetsforeldre. 

– Men så lenge det eksisterer fordommer, så vil alle prosjekter som bekjemper fordommer være viktig. Det samme prosjektet hadde forøvrig vært nyttig i hele befolkingen – ikke bare hos minoriteter. Mange førstegenerasjons innvandrere kommer fra land med helt andre type helsesystemer og kulturer enn det som er i Norge. Og når man har de erfaringene, så er det jo den bakgrunnen man har. Man kan ikke forvente at folk som har vokst opp i et helt annet type samfunn, skal forstå det vi har brukt mange generasjoner på å forstå, sier hun.  

Meld deg på Workshop og Signeringsseremoni på Facebook eller Abloom.no

Berg forteller at tro, overtro og rasjonell tankegang er noe hennes egen familie også har måttet håndtere. 

– Jeg hadde en søster som ble hardt skadd i en motorsykkelulykke for nesten 40 år siden. Min far var lege og veldig klar over de helsefaglige realitetene da det var tvil om søsteren min i det hele tatt kom til å overleve. Men likevel ba han til Gud om hjelp hver kveld den perioden da vi trengte viktige avklaringer. Og da vi snakket om dette senere, så fortalte han meg at “men om det så bare var en liten mulighet for at det virket, så var det verdt å gjøre det”. 

– Jeg mener at det må være lov å ha en religiøs tro og samtidig tro på helsevesenet og forskning, avslutter Berg.   

Les også: – Gud straffer ikke lånekunder med autisme