Notice: Test mode is enabled. While in test mode no live donations are processed.

kr. 0
Select Payment Method


46714371_2082287305173714_1295151738910670848_n.jpg

Hilde Berge er sosialantropolog og faglig leder på Lærings- og mestringssenteret for barn og unge (LMS-barn og unge) ved Oslo Universitetssykehus. Hun har samarbeidet med Abloom-leder Faridah S. Nabaggala i over ti år om ulike prosjekter og problemstillinger.

Bli med på Workshop 11. februar!

 LMS-barn og unge har i mange år hatt tilrettelagte læringstilbud for minoritetsspråklige foreldre som har barn med nedsatt funksjonsevne og/eller kroniske lidelser. De har blant annet foreldregrupper på Ullevål sykehus og ifg. Berge erfarer at det dessverre er en del foreldre som tror at det er en guddommelig straff å få en unge som er annerledes.

Sjekk vår prosjektside

— «Hva har jeg gjort galt? Hvorfor akkurat meg? Hva skal naboen tro?» osv. Dette spør mange seg – og slike tanker har sannsynligvis alle foreldre, uansett bakgrunn. Kanskje er det universelt at man leter etter en årsak eller forklaring, sier Hilde Berge.

 — Med tanke på skam og tabu ved det å få et funksjonshemmet barn, så er nok dette også gjeldende blant etnisk norske foreldre, men det er grunn til å tro at dette er sterkere og mer utbredt hos en del minoritetsspråklige foreldre. Mange isolerer seg, gjemmer unna hjelpemidler som tilhører barnet og  de unngår å fortelle omverdenen om sitt spesielle barn. Her gjør Abloom en fantastisk jobb! De bruker mye tid på å motvirke slike tanker og krefter og det er utrolig bra, sier Berge.

Følg oss på Facebook

Abloom mener at alle barn fortjener respekt og at alle foreldre skal være stolte av sine barn – uansett om de har en fysisk og/eller psykisk skade eller ei.

Berge tror ellers at det er viktig å kunne snakke om hvordan livet er og hvordan man har det, dersom man vil ivareta helsen.

— Skam og tabu er kun ødeleggende i så måte.

Hun avslutter med å si at hun mer enn gjerne skriver under på en erklæring om at det å få et barn med nedsatt funksjonshemming ikke er en guddommelig straff!