Notice: Test mode is enabled. While in test mode no live donations are processed.

kr. 0
Select Payment Method

Radwan: flyktning, kunstner og Abloom-venn

Radwan: flyktning, kunstner og Abloom-venn

30 år gamle Radwan Baki er syrisk, men vokste opp i Libanon. I 2017 kom han til Norge, og det tok ikke lang tid før han var i gang med frivillig arbeid i sitt nye land i nord.  

 

— Jeg har jobbet for Redd Barna, Unicef, Right to play og flere andre. I tillegg var jeg aktiv i et kunstprosjekt som hjelper mennesker som lever med Downs syndrom. Det er en stor følelse å kunne hjelpe og glede mennesker med maling, farger og kunst. Ungdom og barn trenger omsorg og positiv aktivitet — det er kjempeviktig, forteller Radwan. 

 

Hvordan kom du i kontakt med Abloom? 

— I 2017 var jeg allerede i gang med frivillig arbeid på Holmlia, og fikk nye venner. En kompis informerte meg om Ablooms arbeid. Da bestemte jeg meg for å hjelpe Faridah. Og det første arrangementet jeg var frivillig på var Mini Abloom 2017 på Tøyen, sier Radwan.

 

Viktig å stille opp

Han ønsket å raskt lære seg norsk, og visste at det å jobbe og treffe andre var helt fundamentalt for å nå det det målet. 

 

Radwan sammen med en annen deltaker på Abloom filmfestival.

— Så da meldte jeg meg som frivillig på flere Abloom-aktiviteter og arrangementer. Jeg har fått mange gode venner, og jeg føler virkelig at Abloom er som en familie for meg. Vi er ordentlig gode venner, sier Radwan og legger til:

 

— Jeg synes det er viktig å stille opp for Abloom fordi organisasjonen jobber med mennesker med funksjonsnedsettelse. Abloom sørger for reell inkludering av mennesker, og gjør at folk med ulike diagnoser får pågangsmot og selvsikkerhet. Organisasjonen gir ikke mennesker bare gode opplevelser, men også et varig og viktig sosialt nettverk. Det er helt fundamentalt, sier han. 

 

Om Abloom-leder Faridah Nabaggala har han følgende å si: 

— Faridah er en slags mor for alle. Hun er jo så veldig hyggelig, snill og hjelpsom. Ikke bare i Abloom-settinger, men også ellers i hverdagen. Faridah hjelper alle rundt henne så godt hun kan, og bare stråler nestekjærlighet.  

 

Fantastiske Radwan Baki er alltid i gang med nye kunstprosjekter. Foto: Privat

Familie

Abloom-leder Faridah Nabaggala på sin side er svært takknemlig og glad for Radwans fantastiske innsats for barn og unge med funksjonsnedsettelse. 

 

— Radwan var en av de første menneskene med flyktningstatus som engasjerte seg som frivillig i Abloom. Han er flittig, omsorgsfull og har et stort engasjement for vårt arbeid og målgruppen. Han omtale Abloom som familie etter at han flyktet fra Libanon til Norge, og vi ser også på han som et familiemedlem, sier Faridah Nabaggala. 

 

Les mer om Faridah Nabaggala

Den syriske kunstneren med det store hjertet forteller at frivillig arbeid har åpnet flere dører for ham. Han råder også andre i hans posisjon til å bygge seg opp via frivillig arbeid. 

 

— Når du kommer til Norge bør du først være frivillig for å få deg jobb. Se på det som en slags prøvetid. Da viser du arbeidsgivere hva du kan og hvem du er. Jeg kom jo fra Libanon, og norske arbeidsgivere visste ingenting om meg. Da var det veldig lurt å skaffe seg arbeidserfaring som frivillig, forteller Radwan. 

 

Må hjelpe hverandre

Men det handler selvfølgelig ikke bare om å bli attraktiv for arbeidsgivere. Det handler om å spre godhet. 

 

— Hvis vi ikke hjelper hverandre – hvem skal da hjelpe oss? Mange som har funksjonsnedsettelser, skader eller plager opplever dårlig behandling. Det kan vi jo ikke akseptere. Vi må hjelpe hverandre, vi må støtte hverandre! Sier Radwan.

 

Han studerte kunst i Syria, og så sosiologi og dekorasjon i Libanon. Å etablere seg som kunstner i Oslo etter ankomsten til Norge har vært utfordrende, og han sliter (som de fleste andre kunstnere) med å leve av kunsten sin. 

 

— Jeg er, og har alltid vært, veldig aktiv med utstillinger. I tillegg har jeg vært med på ulike kulturarrangementer i Oslo. Dessverre gjorde pandemien at mye i samfunnet stoppet opp. Men jeg har ikke stanset, og fortsetter produksjonen av malerier. I fjor sommer jobbet jeg forøvrig med Deichmanske bibliotek og hadde ulike sommerkurs i kunst for barn og ungdom, forteller Radwan. 

 

Den engasjerte 30-åringen gleder seg til å jobbe som frivillig på den tiende Abloom filmfestival i november. 

 

— Ja, festivalen i november blir helt super. For Abloom er likeverd veldig viktig, og det er det også for meg personlig, avslutter han. 

 

Meld deg på Abloom filmfestival 2021 her.

KUNST: Radwan Baki ligger ikke på latsiden under pandemien. Her er det stadig nye malerier på gang.