Her koser Abloom-vennene Neba og Seba seg på Abloom Piknik. Foto: Abloom

Her koser Abloom-vennene Neba og Seba seg på Abloom Piknik. Foto: Abloom


Leder Faridah Nabaggala hyller barn og unge med Downs syndrom. Foto: Abloom

Leder Faridah Nabaggala hyller barn og unge med Downs syndrom. Foto: Abloom

Den 21. mars er verdensdagen for Downs syndrom. Dagen blir markert for å støtte dem med diagnosen, opplyse og fremme informasjon om Downs syndrom. Hvert år fødes 70-80 barn med dette syndromet i Norge, ifølge FN. For å lære mer om Downs syndrom kan du besøke FHIs nettsider.

Marker dagen på sosiale medier. Bruk emneknaggen #WorldDownSyndromDay

Du kan også ta på deg to fargerike og ulike sokker den 21. mars, ta bilde og legge ut på sosiale medier. Det kalles #rockesokk og er blitt en egen tradisjon for å markere dagen. Mangfold er kult.

Ablooms leder, Faridah Nabaggala ønsker å hedre disse flott barna og ungdommene som lever med Downs syndrom.

— Alle mennesker er like verdifulle, uansett hvordan de ser ut og hva de har av funksjonsnedsettelser. Barn og unge med funksjonsnedsettelse skal bli verdsatt, sett og hørt. Og jeg vil at alle med Downs syndrom skal få oppleve både stolthet og glede som helt inkluderte mennesker i vårt samfunn. Det er ikke noe galt med dem, men det er definitivt noe galt med hvordan de ofte blir behandlet, sier Nabaggala og legger til: 

— Abloom har i mange år nå snakket om behovet for universell utforming. Og vi vet at mennesker som lever med Downs syndrom kan, med enkelte tilpasninger, delta i alt fra idrett til skole og arbeid. Mange gjør jo allerede det, men det er fortsatt for mange som står helt utenfor samfunnet. Og jeg mener det nå er på tide å gi disse menneskene mer makt over egne liv – ved å sikre et godt universelt utformet samfunn og respekt for individets ønsker og tanker. 


Neba og Seba på Familiedagen til Abloom filmfestival. Foto: Abloom

Neba og Seba på Familiedagen til Abloom filmfestival. Foto: Abloom

Lær mer om hva vi gjør for å stoppe koronasmitten blant minoritetsspråklige.

Abloom har i mange år hatt de flotte tvillingene Neba og Seba med på ulike festivaler og aktiviteter. 

— Hadde folk flest hatt Neba og Sebas varme, glede og engasjement, så hadde verden vært et mye bedre sted, sier Nabaggala.

Les mer om Abloom og hva vi gjør
Les mer om Mini Abloom Paraidrettsdag