10-årsjubileumet for fagkonferansen
markert med storslått fest

Abloom skal fortsette å bidra til bevisstgjøring om situasjonen for mennesker med nedsatt funksjonsevne og stimulere til tiltak som kan gi like muligheter til alle mennesker – uansett funksjonsevne.” Slik at alle blir flinkere til å ta vare på personer med funksjonsnedsettelse, slik vi kan skape et samfunn der alle blir verdsatt, sett og hørt, sier Faridah S. Nabaggala.

I 2012 inntok Abloom filmfestival for første gang norske kinoer i Oslo, den gang under navnet “Handy Filmfestival”. Festivalen hadde en visjon om at alle barn og unge med funksjonsnedsettelse skal bli verdsatt, sett og hørt. Abloom filmfestival ble nå arrangert for tiende gang til en storslått feiring med fest, kake og moro! 344 publikummere fikk se konferansier Jørgen Foss introdusere konferansen på en sterk og varm måte. Foss holdt humøret på topp for et spent publikum. Foss har vært leder for Norges eneste interesseorganisasjon for overvektige, er bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet og omfavner Ablooms kamp for å fremme annerledesheten i samfunnet vårt.

 

Stream hele programmet her.

 

Ordfører Marianne Borgen åpnet konferansen med et kjent afrikansk ordtak: “It takes a village to raise a child”. Ordføreren fortsatte med å si at det ligger et ansvar i at våre politikere må legge til rette for at foreldre kan være gode foreldre, og at det også er samfunnets ansvar å holde seg oppdatert og tilrettelegger for samfunnsdeltakelse. Videre fortsetter ordføreren med å legge vekt på viktigheten av å være der for hverandre som et samfunn. 

 

– Har vi et samfunn der barn har det bra, så har alle i samfunnet det bra, sa blant annet Borgen. 

 

Film som verktøy

Årets introfilm, “Funksjonsnedsettelse  – Ingen straff, men velsignelse”, åpnet festivalen, etterfulgt av festivaldirektør Faridah Shakoor Nabaggalas velkomsttale. Abloom viste sin egenproduserte film, “Kampen mot fordommer”, som forteller rørende og gripende historier om ulike fordommer som finnes i andre land og personlige historier om hvordan det er å navigere veien i et nytt land uten riktig hjelp om samfunnskoder. 

Videre ble det fantastiske innlegg fra Baba Kankani, sosialantropolog og faglig leder ved LMS barn og unge-OUS, Ullevål, Hilde Berge, professor i medborgerskap og samhandling ved VD, Inger Marie Lid, likestilling- og diskrimineringsombud, Martine Guntveit og Hannah Lerfaldet fra Mental Helse Ungdom.

 

Hilde Berge sitt innlegg handlet om hvordan man skal forbedre opplevelsen av sykehusopphold for barn. For å gjøre det bedre for alle å legges inn på sykehus, må man jobbe med fordommer, likeverd, hvordan man ser likheter istedenfor ulikheter og mye mer. Hanna Lerfaldet fra Mental Helse Ungdom snakket om at psykisk uhelse også er en funksjonsnedsettelse. Mental Helse Ungdom er en medlemsbasert interesseorganisasjon for barn og unge opp til 36 år. Vi jobber for økt åpenhet om psykisk helse, forebygging av psykiske plager og et bedre psykisk helsetilbud. De tilbyr hjelpechat, informasjon om dine rettigheter, råd og veiledning rundt alt fra psykisk helse til kosthold, og terapi med mer.

Inger Marie Lid er utdannet teolog og snakket om historikken rundt funksjonsnedsettelse i kristendommen. Det har stort sett vært en oppfatning om at funksjonsnedsettelser er et resultat av syndefallet og at det er en “feil”. Det har derimot ikke vært et like stort problem at kristne har hevdet at funksjonsnedsettelse er en guddommelig straff.

 

Programmet ble fulgt videre av den fantastiske filmen “Wonder”, musikkinnslag og god mat fra Almas Catering og jubileumskake i pausen. Dagen ble avsluttet avsluttet med en sterk paneldebatt med blant andre prest Ole Johan Beck, Inger Marie Lid og Baba Kankani.

Frivilligheten lenge leve! Abloom filmfestival 2021

Vi vil takke alle frivillige som kom denne dagen, samt Danske Bank for å ha gitt bort en arbeidsdag til jubileumskonferansen. Abloom vil også takke våre sponsorer som har gjort dette mulig å lage en møteplass hvor barn og unge med nedsatt funksjonsevne skal bli verdsatt, sett og hørt! Ablooms frivillige er levende bevis på at det er mange med deres bakgrunn som står opp og gir tilbake, deler av sin egen kunnskap og sprer gode verdier.  Uten frivillige ville vi aldri klart å få Abloom til å gå rundt. Takk for nå og vi gleder oss til neste år!